R A D A R odprta radijska raziskovalna platforma je sistem, ki uporablja elektromagnetne, posebej radijske valove, za detekcijo premikajočih se ali fiksnih objektov v zraku ali na zemlji. Ko radijski valovi dosežejo trdno snov, se odbijejo nazaj proti anteni – ta jih zazna kot odmev in s tem določi obliko, smer, velikost, koordinate in hitrost objekta. Radar je naprava obrnjena proti nebu; zvrst metalnega ščita, ki se vrti okoli svoje osi. Radar je simetrična beseda; pripada internacionalnemu jeziku. Radijski valovi se širijo s svetlobno hitrostjo.

Prva javna promocija platforme RADAR je potekala v soboto 7. maja 2011 v in okoli galerije Alkatraz na Metelkovi, v okviru širšega praznovanja 42. obletnice Radia Študent – od 16. ure do polnoči in naprej – teoretski pogovori, zvočne, vizualne, socialne in gastronomske inštalacije, intervencije in performansi, koncerti ter Disko Alkatraz – sinhrono v fizičnem prostoru in etru Radia Študent!

Sodelujoči: Neven Korda, Cirkulacija 2 (Borut Savski, Boštjan Leskovšek, Milan Kristl, Stefan Doepner), Janez Strehovec, Marko A. Kovačič, Ida Hiršenfelder, Marko Peljhan, Radio Cona (Brane Zorman, Irena Pivka), Orton (Sandi Tasić, Željko Lednik), Maja Smrekar, Dario Seraval, Bojan Anđelković, Dunja Kukovec, Dragan Živadinov, Megawhat, Marko Košnik, Irena Tomažin in drugi.

Zvočni posnetek pogovora Ide Hiršenfelder z Ireno Tomažin in Markom Košnikom, 7. maj 2011
https://vimeo.com/23452029

[Drugi prispevki Ide Hiršenfelder za RADAR]

RADART #10: X/L Experiment: Radio Tovarna. Jubilejni, deseti po vrsti dogodek RADART Odprte radijske platforme RADAR Radia Študent bo prav poseben in zastavljen širše kot po navadi, saj bo potekal v znaku dveh pomembnih obletnic: 50. obletnice Radia Študent, ki je začel svoje oddajanje 9. maja 1969 ter 10. obletnice Odprte radijske raziskovalne platforme RADAR, katere (pra)zgodovina se začne prav ob 40. obletnici Radia Študent, s projektom XL Experiment v Galeriji Kapelica. Ostalo je itak že zgodovina, mi pa vendarle še naprej pogumno zremo in gremo v prihodnost …, 7. maj 2019.

RADART #6 :: RADAR RIZOM :: 4 leta platforme RADAR. V štirih letih je platforma RADAR v obliki javnih dogodkov iz serije RADART, ki se sinhrono dogajajo v fizičnem prostoru ter etru RŠ, gostovala v Galeriji Alkatraz, Galeriji Kapelica, MSUM-u, Tovarni ROG, Klubu K4, Kiberpipi ter v privatnem stanovanju na Gornjem trgu 13, po drugi strani pa je v eter RŠ prenašala oz. radijsko nadgradila številne dogodke s področja sodobnih raziskovalnih in razvojnih umetniških praks, 9. maj 2015.

R A D A R #4: Demokino, Virtualna biopolitična agora Janeza Janše. Na zaključnem dogodku četrtega RADART-a se je v +MSUM z Janezom Janšo pogovarjala Ida Hiršenfelder, 10. maj 2013.

Ida Hiršenfelder-»Sektor za feminizem in preprečevanje diskriminacije na RŠ, prispevek na simpoziju Vloga RŠ v slovenski družbi od leta 1969 do danes, 21. oktober 2013.

Neven Korda: Radijski performans. Javno branje intervjuja Mihe Colnerja z Nevenom Kordo za Likovne besede je radijski performans. Intervju z naslovom V iskanju lepega, ki je bil izveden februarja 2012, analizira in umešča prakse zapriseženaga videasta. Pogovor v tiskani obliki bo v celoti izšel v decemberski številki Likovnih besed, v R A D A R pa bosta originalna akterja ponovno uprizorila pogovor z dodatkom zvočne opreme v okviru Kordine video instalacije Dominantna črna in Nastopov v Galeriji Vžigalica v okviru eksperimentalnega raziskovalnega in razstavnega projekta Video Turn (koncept razstav: Barbara Borčić, Miha Colner, Dušan Dovč, Ida Hiršenfelder, Andrej Pezelj), 22. november 2012.

R A D A R #3: Theremidi Orchestra, posnetek performansa, Co-festival, 2012, PTL – Plesni teater Ljubljana, 4. junij 2012. Predvajan na Radiu Študent, 22. november 2012.

Interactivos?’12 – Ljubljana: Autonomous Interactive Radio. Sporočilo vesoljskih piratov iz Avtonomnega interaktivnega radia, 13. september 2012.

Interactivos?’12 – Ljubljana: Autonomous Interactive Radio. Na valove Radija Študent v Radar se je vključil planet Ljudmila z odprtim prostorom za skupinsko izgradnjo prototipov na preseku med umetnostjo in tehnologijo, kamor je iz pol sveta prisrfalo mnoštvo hekerk in hekerjev, piflarjev in piflark, internetnih surferjev in surfačic, programerk, programerjev, umetnikov, umetnic, znanstvenic, znanstvenikov, aktivististov, aktivistk, gikov in gikic, frikov in frikic, inžinirk in inžinirjev, DIY in DIWO navdušenk in navdušencev, 12. sepetember 2012.

Powerd by Ljudmila / Elektromagnetno valovanje, premierni performans Theremidi Orchestra. RADAR se je obračal v Mestni galeriji Ljubljana iz zatvoritve razstave Powered by Ljudmila, ob 17. obletnici Ljubljanskega digitalnega medijskega laboratorija, 26. junij 2011.